CIT-ST – tylko raz w roku

13.01.2022 / CIT

  • Przepisami ustawy nowelizującej m.in. przepisy ustawy o dochodach jednostek samorządu terytorialnego z 14.10.2021 (Dz.U. z 2021 r., poz. 1927) zostały zmienione zasady składania informacji CIT-ST. Zmiana wchodzi w życie z dniem 1.01.2022.

CIT-ST to informacja podatnika sporządzana w celu ustalenia należnych jednostkom samorządu terytorialnego dochodów z tytułu udziału we wpływach z podatku dochodowego od osób prawnych. Podstawa prawna do jej składania wynika z art. 28 ustawy CIT. Zgodnie ze znowelizowanym przepisem, podatnicy posiadający zakłady (oddziały) położone na obszarze jednostki samorządu terytorialnego innej niż właściwa ze względu na ich siedzibę są obowiązani składać do urzędu skarbowego, w terminie do dnia 31 marca każdego roku, informację zawierającą wykaz zakładów (oddziałów) oraz liczbę osób zatrudnionych na podstawie umowy o pracę, świadczących pracę w poszczególnych zakładach (oddziałach) ze wskazaniem jednostek samorządu terytorialnego, na których obszarze są położone, według stanu na dzień 31 grudnia roku poprzedniego.

 

W wyniku nowelizacji podatnicy od 1.01.2022r. będą więc składać CIT-ST raz w roku, a nie w trakcie roku (w zależności od zmian liczby zatrudnionych osób) i wraz z zeznaniem rocznym.

 

Dodatkowo, po nowelizacji obowiązek złożenia informacji CIT-ST dotyczy także podatników opodatkowanych ryczałtem, o którym mowa w rozdziale 6b ustawy o CIT, czyli opodatkowanych tzw. estońskim CIT.

 

Dodany został również w art. 28 ust. 3 ustawy o CIT przepis, na podstawie którego minister właściwy do spraw finansów publicznych udostępni w Biuletynie Informacji Publicznej na stronie podmiotowej obsługującego go urzędu wzór informacji składanej przez podatników.

Na ewentualne pytania w tym zakresie chętnie odpowiedzą autorzy artykułu:
Magdalena Pancewicz
Doświadczona Menedżerka
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Marta Jamka
Doświadczona Konsultantka
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.